30B Wilds Rents, London SE1 4QG     Unit 3 Kelham Square Sheffield S3 8SD            13 Breadalbane Street, Edinburgh EH6 5JJ 

 

email: cdbse@cdbse.net                  call: 0203 589 0090                 Find on LinkedIn

 

CDBSE Registered Office: 28 Wilton Road, Bexhill-on-Sea, East Sussex TN40 1EZ Privacy policy and © 2018 by  Cookies Policy United Kingdom. Registered in England Number 7343303 CDBSE

Private & multi-storey residential

Design for high-end private houses and refurbishment of listed buildings are the works filled with special requests from clients and requirements from local authorities. Balancing between preserving delicate building fabric and delivering comfortable environment is the main task of our engineers. 
Urban regeneration projects with multi-storey residential building require innovative solutions, including energy production, saving and consumption on site as well as water and waste reduction.

Initial Concept design for the development of the site to the west and adjacent to Keruen shopping centre. The goal was to create a strong and individual character for the site, which also connects well with Keruen 1. It will combine luxury retail, leisure, F&B and high-end Residential uses.The site is located facing directly onto the Kisho Kurokawa designed Shining Path green boulevard which forms the urban design centrepiece of the redevelopment of the city. It is to the west of the central plaza of the boulevard containing the high Bayterek monument.The residential tower sits neatly above the shopping centre on the north-west corner of the site. The penthouse apartments will have the advantage of their own entrance lobby and lifts, as well as direct private access from their lifts to the spa, restaurants and the shopping centre.

Keruen
Astana

Our engineers provide Public Health and Electrical services design at the Mast Quay residential development in Woolwich.First phase of the development consisted of two 14-storey towers of high specification apartments coupled with a 3-storey affordable housing block. Second phase is a mixed use development of two residential towers along with approximately 730 sqm of commercial space.This development falls under the Greater London Authority's Initiative for renewable energy and we have considered implementing renewable energy from the earliest design stage with a realistic strategy set out for the technology's inclusion.To achieve the required percentage reduction in carbon emissions it was suggested to install a ground source heat pump to provide heating for a part of the development. The development has achieved "excellent" Eco Homes rating.

Mast Quay
Woolwich

A luxury residential property Bear Ash House, located on the attractive site, set on the edge of hamlet Hare Hatch in Berkshire. The house of around 700sqm sets on two storeys, basement and attic, and occupies an elevated position with south view over garden and parkland.
Phase One included walled garden and shed for garden equipment and swimming pool. Phase two will include design of actual house, which will consist of: Air-conditioned basement with playroom, TV lounge, gym and cellar and technical rooms for engineering equipment. On the ground Floor will be dining hall and drawing room, and also study, library and a kitchen. First floor will accommodate bedrooms for the whole family.
CD International has been appointed to undertake Initial Concept Design of MEP services with Feasibility Studies with further progress to Detailed design and Construction Supervision.

Bear Ash
Berkshire

The proposals was to build another 2 floors and a roof terrace on top of the existing 8th floor roof and fit out 6 luxury duplex apartments fully air conditioned and with under floor heating and cooling to all areas. Also refurbishment of 2 passenger lifts and 2 service lifts.
These prestigious apartments to be comfort conditioned predominantly by underfloor heating and cooling systems with bedrooms served by four-pipe fan coil systems. Each apartment is mechanically ventilated by central fresh AHU. This approach results in a high quality living environment and least intrusion to the minimalist interior design theme, whilst also optimising the potential for energy reduction.
Each apartment is also provided with the latest technology in intelligent controls systems for the lighting, audio visual and environmental controls systems, fully integrated with a dedicated user interface device. Particular attention has been paid to achieving low background noise levels and the selection of high quality 'visible' components in keeping with the interior design. Landlord's infrastructure services were also designed with careful phasing necessary to ensure no interruption to occupied apartments.

Boydell Court
London, NW8

The project is a new dwelling house in Virginia Water, Surrey. House has a large basement area with a swimming pool, spa and lounge areas, staff apartment. Main plant room is hidden below the landscaped garden.The client's aim was to achieve a low energy consumption building (Passive House) using a multi-source integrated system controlled by BMS. The range of sources include Geothermal Heat Pump, Photovoltaic, Solar Thermal and Gas Boiler. Heating and cooling was delivered by a MVHR system with integrated Air Quality and Filtration Management control adjustable individually in each zone.The house was design and built to be fully airtight with ICF wall system and triple glazing for increased U-values.

Lariden House
Virginia Water

Unique site development concept and house design will make maximum use of natural and renewable energy resources, demonstrating considerable empathy with its surroundings and the landscape, and harnessing the elements to produce a house that is, in energy terms, more than self-sufficient.
A house providing about 450 square metres living accommodation over two floors, with a lower ground floor basement incorporating garage, plant and machinery rooms of about 128 square metres. On the ground floor, this contains entrance hall/atrium, study, kitchen, dining room, drawing room, snug, usual cloaks and utility etc. On the first floor are four bedrooms with balconies en-suite bathrooms, and two dressing rooms. On the lower ground floor are a garage, machinery/plant rooms and ancillary storage.
CD International has completed feasibility study, concept design, formulated M&E cost plan and Tender specifications.

The Craves
Wellingborough

Mirabad Residential project is a unique opportunity for a new type of residential development in the city of Tashkent and will initiate regeneration of the area and create a new urban quarter.Prior to the start of MEP design we developed and agreed with Client a Sustainability Energy Strategy (SES). In order to realise the Strategy it is important to understand the drivers for change and to define a long-term vision for the scheme. Uzbekistan's Government initiated a number of important steps to support development of their energy sector, one being to initiate programs aimed at modernisation of the energy sector and reduction of energy intensity of the economy. We proposed to install central heating and cooling, where each apartment unit is provided with cooling connections from the central system distribution of chilled water. Chiller will utilise environmentally friendly refrigerants and heat will be rejected via air cooled tower condensers. Heating is generated by highly efficient gas fired condensing boilers.

Mirabad Avenue
Tashkent

CDI has provided full stages MEP design, thermal modelling, and site supervision during construction stage for a new three storey private house completed with a new barn and outdoor swimming pool.The environmental design has been developed to reduce the carbon footprint, lower running costs, aiming for a Code 6 house - a zero carbon emission building.The flat roof over the first floor block was dedicated to solar panels to capture solar energy for heating. A number of skylights have also been positioned on the roof mainly to bring natural light to the core of the building on the ground and first floor.The building envelope is to be airtight to minimise the amount of warm or cool air that can pass through the structure, background ventilation is provided instead by a zoned mechanical ventilation system to recover the heat before discharging the air externally.

Lea Gate House
Bramley

Two stone clad family houses are located on a quiet suburban road on the outskirts of London. Each house is arranged over three floors and organised around a central courtyard that connects through to the main garden and brings daylight into the basement level.
The 6000sqft houses are designed to symmetrically reflect one another and are slightly staggered on the gradient of the site. Internally, rooms are positioned around a central courtyard which brings light to the lower ground floor. The ground floor is devoted to family life and entertainment; private bedrooms are located on the first floor and guest bedrooms in the lower ground floor facing into the courtyard
CDI engineers were appointed to provide full services in connection with the design, specification and procurement of M&E services for the project.

Anna House
Kingston upon Thames

Our engineers undertook Sustainable Energy Strategy study and MEP systems design for new development at Chiswick. There are 15 new apartments to be constructed on the top of the existing residential blocks. CDI explored availability to implement low energy and renewable technology and proposed the sustainable energy strategy for the development.Energy efficient technologies, decentralised energy systems and renewable energy technologies have been considered to comply with the Council's Planning Policies and the Sustainable Design and Construction Documents (SPD) together with polices stated in the London Plan.We undertook concept and schematic design for MEP systems, including SAP calculations and renewable energy contribution evaluations that were in line with the London Renewables Document. The integration of each technology has been assessed, addressing key architectural and planning issues such as structural, sight and noise implications.

Chiswick village
London, W4

The regeneration of Marshall Street commenced approximately in 2008, partly as a commercial and partly as a residential development.
CD International provide building services design, including Sustainability report for planning applications and Code for Sustainable Home assessment for 12 new apartments.
Achieving Code Level 3 for all flats was the planning requirement. These flats are now built, handed over and have been occupied since December 2010. Since then, a part of the commercial area is being converted into three additional penthouse flats.

Marshall Street
London, W1F

Mixed use development of a part 3, part 4 and part 5 storey buildings, comprising basement storage, commercial floor space at ground floor level and apartments at first to fourth floor together with associated amenity space.
CD International undertook Sustainability Report for Planning application, which was granted by Southwark Council. The proposed development has achieved the balance of delivering a building which is of architectural merit, sensitive to the surrounding context and incorporates the sustainability ethos whilst ensuring a commercially driven solution.
The building has incorporated all the good practice energy efficient techniques such as heat recovery, low compact fluorescent lighting, variable speed drives, condensing boilers, energy management control systems. The building has also incorporated a Combined Heat and Power unit, and to maximise the waste heat.

New Kent Road
London, SE1

Holmewood House is a private luxury development located in Marlow, Berkshire. The project is a bespoke house, which comprise a single storey development with a 5m high-doomed grass roof. A swimming pool is located within the centre of the house and the property is divided between 4 master bedrooms with en-suite facilities, a living room, dining room and study form the main living quarters.Engineers CDI have been appointed on full duties for the Mechanical, Electrical and Public Health Services.The site is located on the Client's existing estate and can be classed as remote from a services viewpoint. As such, statutory services have been designed to provide stand-by facilities.Due to the Client's sensitivity to noise all ventilation services were designed with a low velocity criterion.

Holmewood House
Buckinghamshire

Baylis Road is a redevelopment scheme that seeks to replace the existing premises with a mixed-use building that will provide high quality residential accommodation.
Three floors of open plan office space as well as ground floor rental space. Amenity provision and parking has been incorporated into the scheme. The proposal is a further step forward in the delivery of regeneration in Waterloo.
The development has achieved the balance of delivering a building which is of architectural merit, sensitive to the surrounding context and incorporates the sustainability ethos whilst ensuring a viable solution. The building has incorporated all the good practice energy efficient techniques such as heat recovery, low compact fluorescent lighting, variable speed drives, condensing boilers, energy management control systems.
The building envelope has an improved thermal performance and incorporated a green roof to assist in reducing solar gains and also attenuating the peak storm water flow rate from the area of roof.

Baylis Road
London, SE1

The project is located within Old Kent Road Opportunity Area, designated by Mayor of London in the London Plan. The plan will provide the planning and regeneration strategy for new development including new homes, jobs, open space and infrastructure including the extension of the Bakerloo Line
The project will be built on the site of former coffee packing factory and contain residential building of 5, 8 and 9 storey. Basement and ground floor will be allocated to flexible working spaces, with associated amenity space and ancillary infrastructure. Total GIA 2,351 sqm.

Ilderton Road
London, SE15

This project is a renovation of the two deteriorated town houses build in 1850 in the heart of Knightsbridge and now being converted into three modern houses. Interior have been stripped out from old finishes, brought to structurally sound condition, re-planned and fitted with up-to-date modern services.
We made an assessment of energy demand of the building, proposed energy reduction technologies, addressing key architectural and planning issues such as structural, sight and noise implications, taking into account Listed status of the building.
Energy efficiency measures will include improvement of thermal insulation, heat recovery, variable speed motors, installation of energy management central system, daylight sensors, CO2 monitoring and use of condensing boilers.

Rutland Gate
London, SW7